Departament d'Orientació

 

No s’ha d’iniciar una travessa

sense conèixer el destí i

sense comptar amb els mapes

i l’orientació per arribar

a ell pel millor camí. 

Marina Müller

1.COMPONENTS

      Orientadora Primaria Margarita Muñoz 

Cap de Departament Olga Pellicer

 

 2. Què és l’orientació?

 L’orientació psicopedagògica és un procés d’ajuda contínua a tota la Comunitat Educativa en tots els seus aspectes que té com a  finalitat  previndre i desenvolupar la seua tasca mitjançant programes d’intervenció educativa i social, així com promoure les seues capacitats pedagògiques, psicològiques i socioeconòmiques del ser humà. 

 

 3.Objectius del Departament:

 Aquesta etapa de Secundària va unida a l’etapa de l’adolescència i per aquest motiu aquest Departament desenvolupa una tasca molt important com és l’orientació personal, ja que durant aquesta, els/les alumnes poden mostrar situacions de crisi o angoixa i per això poden necessitar ajuda i assessorament.

 

Una altra tasca fonamental és l’orientació vocacional i professional, ja que durant els últims cursos de la Secundària Obligatòria aquesta tasca es important sobretot en 3r d’ESO, on  trien àrees optatives i així, poder  començar a fer el seu itinerari professional i com no, també en el curs de 4t d’ESO, ja que aquestos elegeixen el seu futur acadèmic per incorporar-se al món laboral.

 

L’assessorament als pares i mares també és una de les tasques importants ja que en aquesta etapa, les famílies, de vegades, necessiten ser assessorats per afrontar diferents situacions conflictives i conductes típiques d’aquesta etapa de l’adolescència. Aquesta tasca, es realitza mitjançant entrevistes de pares  i mares amb els seus fills/es, per així arribar a un consens entre tots i poder resoldre els diferents conflictes.

 

4.  Activitats en ESO.

L’ESO  és l’última etapa obligatòria, per això comencem a realitzar orientació en tots els cursos seguint el nostre PAT però tots els anys treballem activitats com:

 

  • En 1r d’ESO: taller sobre la Prevenció del Tabaquisme.
  • En 2n d’ESO: taller sobre les Addicció a les noves tecnologies.
  • En 2n i 4t: taller de la Igualtat i prevenció de la violència de gènere.
  • En 3r i 4t d'ESO: programa PRELAT (Prevenció Accidents de Trànsit)
  • En 3r d’ESO: PIES (Programa d’Iniació a l’Educació Sexual); Elecció d’optatives per a 4t d’ESO.                   
  • En 4t d’ESO: programa formativo Preventic; Fira de l'Orienta't en la Casa de la Cultura;  Visita als IES Jaume I i Lis Súñer d'Alzira; Xerrada de drogodependències per José Vicente Rodríguez Malón

5.  Programa Online d'Orientació Escolar.