Benvinguts

 

Un nou camí

El col•legi Xúquer ha començat una nova etapa amb un nou projecte que es comença a fer-se realitat. Ens hem traslladat al carrer Professor Bernat Montagud, 3, en una partida propera de Tulell i hem passat a formar part del Grup Florida, com a cooperativa de segon grau, on ens estem endinsant en un projecte educatiu, il•lusionant i innovador compartit amb dues conegudes cooperatives com són Florida Universitària i Ninos (Escoles Infantils).

 

Esperem que el nou centre siga tant nostre com vostre

Com sempre, volem fer-vos partícips de tot allò que anem a continuar fent, com és la introducció de noves metodologies acordes a les vostres necessitats educatives gràcies a les possibilitats que ofereixen les noves instal•lacions. Això sí, volem que els canvis siguen graduals i esperem la col·laboració de totes i de tots per fer realitat tots els projectes que vagen sorgint.

 

T'animem a vore este vídeo on podràs conèixer més el nostre Centre

 

  

Som una cooperativa d'ensenyament

"Mai vaig acceptar que la pràctica educativa hauria de limitar-se només a la lectura de la paraula, a la lectura del text, sinó que hauria d'incloure la lectura del context, la lectura del món".

Paulo Freire

 

 

 

 

 

 

 

Més de 75 anys educant

El Col·legi A. Xúquer comença a funcionar l’any 1939, com a Centre de Batxillerat on es preparaven els joves alzirenys que després demostraven els coneixements adquirits examinant-se a l’Institut José Ribera de Xàtiva. En aquells temps el centre rebia el nom d’Acadèmia Xúquer. En aquells temps es formaren en les nostres aules els universitaris alzirenys que després han destacat en diversos camps.

D’aquells inicis no queda rastre escrit perquè la Pantanada del 1982 ho destrossà tot. Tan sols algunes fotocòpies de documents aportades per ex alumnes i, sobretot, les fonts orals. Així sabem que José Pellicer, Manuel Oro, Gonzalo Hernández, Bernardo Coves, Francisco Llácer, Justo Navarro, Amadeo Llácer, Pascual Lerma, María Plasencia, Eleuterio Grau, Conchita Andújar i les secretàries Juanita Atienza i Ángeles Farinós treballaren al nostre Centre.

Moltes coses han canviat. Començarem sent un centre de Batxillerat i hui som una escola d’Infantil, Primària i Secundària. El que no ha canviat mai és la il·lusió i les ganes de servir la Comunitat de tots, i això forma part de la nostra identitat.

De segur han canviat les metodologies i les noves tecnologies ens han portat a impartir la docència d’una manera diferent de com ho feia Don Paco Llàcer, per exemple. El treball i  la capacitat de seguir endavant és el que ens  dóna forces per a iniciar nous projectes.

Uns, des del principi i altres, més tard, tots formaren part d’un Claustre de professors que pal·liaren la mancança d’un Centre d’Ensenyança Superior a Alzira, fins i tot  foren reconeguts com Centre Oficial i abans  que en el curs 67-68 s’inaugurara l’Institut Nacional de Batxillerat José María Parra i es propiciara la seua desaparició com a Centre de Batxillerat, encara pogué examinar els seus alumnes a les seues dependències.

Acabada l’etapa de Batxillerat, començà la d’Educació Primària, primer com a Patronat i després com a Centre Concertat.

Els fundadors deixaren pas a un nou grup de mestres, alguns ja estaven treballant en el Centre i altres van ser noves incorporacions, que a finals dels anys 70 passaren a ser propietaris i formaren una societat que al poc de temps esdevingué Cooperativa d’Ensenyança, una de les primeres de la província en aquest sector amb la característica de ser l’únic centre concertat No religiós d’Alzira.

La Cooperativa va nàixer al 1980 amb nou membres; uns a dia de hui  ja gaudint d’un merescut descans per jubilació i un altre  com Arturo Benavent que ens va deixar massa prompte quan tot estava acabat de començar. Passaren dificultats per a lluitar amb el seu projecte de futur, però tot i això és segur que quan miren cap endarrere han d’estar orgullosos i orgulloses del que han aconseguit en aquestos anys

A dia de hui, la Cooperativa ha estat ampliada a la majoria de professorat del Centre, ha passat de 9 membres a 21, i rep el nom de Col·legi A. Xúquer, adaptant-se al seu objectiu en l’educació obligatòria.

Amb il·lusió i tractant de millorar cada dia, la Cooperativa aconseguí, primer l’autorització per a impartir segon cicle d’Infantil i anys més tard, la d’Educació Secundària Obligatòria.

Hui en dia, no hem perdut l’esperit de servici dels inicis, al contrari, l’hem engrandit. Acadèmicament som un centre Plurilingüe, formem part de la Xarxa de Centres de Qualitat i de la Xarxa de centres Plurilingües de la Comunitat Valenciana i treballem en el projecte COMBAS a nivell estatal, i amb sessions presencials a Madrid, en el qual un grup de centres de tot Espanya tracta d’adequar les programacions al treball per competències dins de l’aula i amb el treball diari de l’alumnat. 

Però, si ens sentim satisfets dels continguts acadèmics, encara ho estem més dels humans, perquè entenem que l’ensenyança no es pot limitar a això només, per molt important que siga la saviesa. Tractem també de formar els nostres alumnes en tots aquells valors inherents a les persones en el sentit literal de la paraula, en la tolerància i en la solidaritat. Hem col·laborat en campanyes de recollida humanitària com la de Nicaragua, aquest any per a Filipines o ajuda a la Missionera alzirenya d’Àfrica, tenim una xiqueta apadrinada al Sud-Amèrica, organitzem rastrells, esmorzars solidaris, participem en carreres i campanyes solidàries… I tot el que aconseguim, ho repartim entre aquells casos que més ho necessiten en cada moment, bé de manera concreta o a Institucions com Cáritas, la Creu Roja, poble Saharaoui, ...

Som ,com possiblement, sempre hem sigut, un col·legi perfectament integrat en la Ciutat d’Alzira, que després de tants anys, prompte 75, no s’entendria sense l’Acadèmia Xúquer.

Amb la mateixa il·lusió i dedicació de sempre, hem aconseguit fer realitat un nou repte i projecte d’un nou edifici per a una escola que volem que continue amb els nostres valors de sempre a més de continuar formant el nostre alumnat.

No hem d’oblidar-nos de la nostra activa AMPA, a la qual no agrairem mai de manera suficient el seu suport en tot allò que es planteja en el Centre.

 


Tags: